Berkat Beri Duit Pada Emak, Esoknya Allah Gandakan Rezeki. Usahawan Berjaya Datuk Alha Alfa Kongsi Tip Murah Rezeki!

Siapa tidak kenal dengan Pengasas Kosmetik terkenal, Datuk Abdul Halim Mohd Al Fazil atau lebih dikenali dengan nama Alha Alfa. Usahawan berjaya ini begitu rapat dengan ibunya, insan paling dimuliakan. Oleh sebab itu rezeki tidak pernah menjauh dari hidupnya.

Dalam satu perkongsian di laman sosial Instagramnya, beliau ada memberitahu betapa rezeki itu jika dikongsi berama orang lain akan berganda jadinya. Dan insan itu adalah ibunya sendiri, Norsham Ahmad.

Beliau yang berpengalaman sebagai jurusolek selebriti popular seperti Jihan Muse, Amy Mastura, Nelydia Senrose, Zara Zya dan Fasha Sandha berkongsi amalan sedekah yang dilakukannya, namun bukan bertujuan untuk riak tetapi sekadar berkongsi manfaat sedekah kepada netizen.

Menurutnya setiap amalam baik tidak kira kecik akan Allah gandakan. Beliau memberitahu dulu sebaik habis pengajian di UITM, tidak bekerja dan duit simpanan juga cepat habis. Malah keluarganya juga tidak pernah membeli kereta baru sebaliknya ayah hanya mampu memakai kereta second hand.

Namun selepas memberi rezeki pada ibunya walaupun ketika itu tidak mempunyai wang mencukupi, tetapi keesokan harinya tanpa disangka dia mendapat rezeki berlipat ganda.

Bermula dari situ Alha percaya jika mampu berkongsi rezeki yang sedikitpun pasti akan digandakan oleh Allah SWT.

 

View this post on Instagram

 

terima kasih atas segala ape yg telah di beri semenjak dlm perut smpi sekarang..sujud syukur padamu ya allah~tarikh lahir ibu dapat hadiahkan ibu kereta yg diminatinya..alhamdulillah.. tapi nmber plate tu nama ayah..sbb nama ibu susah nak dapat..lagipun yg bawak pun ayah kan..😊😊 tataw nak cakap happynya macamana bila ape yg ibu ayah kita inginkan dan kita dapat bagi..sy tau ini hanya sikit xterbalas jasa mereka jaga kite dr kecik.. . . teringat peristiwa nak masuk uitm xde duit nak beli barang2 keperluan n yuran n kos perbelanjaan..ibu pajak gelang perkahwinan mereka..alha bawak ibu nek motor g kedai emas..time tu allah je tau ape perasaan..yg kalau boleh xnak bagi ibu pajak..tapi terpaksa..smpi now rasa terkilan tu..satu2nya pemberian ayah kat ibu time kawen..tapi itu jgak last yg ibu ada utk anaknye smbung belajar 😭😭 maaf ye bu..alha cuba carik kedai emas tu dah xde..😢 xpelah harap lepasni banyak lagi adiah balim boleh bagi kat ibu n ayah..selagi kuderat ni ada..insha allah..selagi ape balim buat,.niatnya xlain..nak bg ibu ayah senang,lepastu baru diri sendiri insha allah 🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️ nk belikan merz yg canggih2 lagi ayah xnak..tak pandai nak tekan2 button tu katanya 🤣🤣 semalam pun jenuh call wiper xfunction..arini call kata dah ok..hahaha ayah ni..😅😂 love u forever smpi hujung nyawa..alha xbaik mana,tapi cuma kongsi ape yg boleh semoga jadi inspirasi pada yg mula nak berniaga,start pikir depa ni dlu baru pikir kite insha allah allah bagi semua..kalau buat sesuatu yg susah n rasa xmungkin boleh buat,..call depa ni mntak pendapat..insha allah benda tu dipermudah sbb semangat depa bg kat kite tu adalah “energy” yg allah supply pada kite.. kawan2…gf bf..tunang or wife anytime boleh tggalkn kite..tapi depa akan tetap kat sisi walau kite ada masa terlupa depa.. . . tiap kali nak raya satu benda alha igt time kecik dlu..ayah suka pakai baju melayu yg sama 2-3 tahun,bila tanya nape xbeli..katanya syg baju elok lagi pakai pun time raya je..xlama lepas tu dengar die borak ngn ibu kat bilik..bkn xnk beli,duit xckup..xpe biar anak2 dlu..start dr tu alha akan pastikan tiap kali raya ayah pakai baju baru..☺️☺️ tahun ni ayah pakai @alhaalfa.rtw okehh 😍😍😍🙏🏻🙏🏻

A post shared by www.alhaalfa.com (@alhaalfa) on

Share magic bersedekah

alha nak share something.. harap korg sudi baca.. alhamdulillah segala nikmat yg allah dh bg pd kite harini. posting ni bkn nk menunjuk2 atau riak or ape sekali pun..sepatutnya tgn kanan menderma tgn kiri di sorokkan..tp alha nak share skit je dgn followers n sahabat2. MAGIC bersedekah..n amalan2 kecik yg kite blh buat n ALLAH ganda kan..alha nak share dgn korg..pengalaman yg alha xleh lupa..

Lepas habis UiTM memang tak kerja, tapi cabar diri beli kereta baru

lps habis UITM,alha mmg xkeje..keje pun m.up yg xnmpak simpanannya..duit mmg dpt habis dpt habis..family alha xpnh dpt beli keta baru..ayh beli keta mesti 2nd hand..so lps hbis uitm alha cabar diri amik keta baru.. ALZA tau! bangga nya allah yg tau.. zero deposit n pakcik alha bantu dptkn keta tu guna mcm2 cara..bg alha nak byr sbln rm700 tu dgn baru lps blajar n xkeje sgt ssh..

Satu hari bawak kereta minyak abis & tak ada duit isi minyak. Teringin pula makan cendol & korek duit dalam kereta untuk beli

tapi xnk tnjuk kat ibu ayah..ada satu tahap ni, alha igt lagi..alha bwk keta minyak nak hbis nk isi minyak xde dah duit..lalu plk kat BUKIT DAMANSARA..ada cendol mamak..teringin mcm org mengidam tu kot,.alha stop tepi..tgk lori cendol tu..duit xde tapi xtaw nape benti..korek2 celah2 keta dlm beg ada duit syiling sen2..alha kira2 adalah dlm rm1.80 xsilap..gi kat mmk tu tany dlu brpa satu? xsilap mmk tu ckp rm2 kot..msuk blik keta korek2 selagi ada lubang dlm keta tu dlm beg alhamdulillah jmpa 20sen.

Masuk kereta sedut cendol itu dengan rasa puas

tp nak g beli usha dlu org xde..baru cpt2 lari kat mmk td..acah2 “mmk i ada byk duit syiling..u mau duit kecik ke? padahal itu je yg ada ..alhamdulillah mmk tu amik! berlari ke keta sedutttt laju2..ya allah time tu rasa mcm nikmatnya..pas2 tersandar kat keta mula sedih..smpi mcmni nak beli cendol pn duit xde..

Rasa susah sendiri, depan family tak boleh tunjuk. Emak tanya ada duit tak, terus bagi walaupun hanya ada RM50 masa itu…

ALLAH bg alha rasa sendiri susah..nk mkn duit xde..tp dpn org dpn family xleh tunjuk..nmpk tak EGO tu camne! haha. 1hari magic brlaku..alha ada rm50 je dlm wallet.. blik umah ibu tnya ada ke wet ckit..hehe alha pun jwb ada..nah…rm50..lps bg tu berfikir lagi..esok camne nak g keje ni?

Untuk esok fikir lainlah & minta emak doakan balik murah rezeki. Esoknya ada orang call beritahu ada cheque kena ambik. Subhanallah, percayalah Allah gandakan terus rezeki

xpelah nantilah pikir.. ibu doakn balim murah rzki tau. esk tu karangkraf call! rupanya ada 3 cheque xamik ag! dpt la rm600!! start dari situ alha percaya allah akan gnda dan gandakan. Cara paling senang, g mkn nmpk org susah, g counter byrkn. doa 1hari kalau kite kat tmpt die, ada org bantu kite. alha bkn ustz tapi ni je mmpu share. korg try ok! insyaallah,dipermudahkan rezeki dan keberkatan itu ada~

أَجْمَعَتْ الْأُمَّةُ عَلَى أَنَّ الصَّدَقَةَ عَلَى الْأَقَارِبِ أَفْضَلُ مِنْ الْأَجَانِبِ وَالْأَحَادِيثُ فِي الْمَسْأَلَةِ كَثِيرَةٌ مَشْهُورَةٌ

Artinya: “Ulama sepakat bahwa sedekah kepada sanak kerabat lebih utama daripada sedekah kepada orang lain. Hadits-hadits yang menyebutkan hal tersebut sangat banyak dan terkenal.” (An-Nawawi, Al-Majmu’ Syarah Al-Muhadzab, [Dârul Fikr], juz 6, halaman 238)

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! LMM

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @LubukMaklumatMalaysia

Sumber: Kashoorga

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*