V1rus Cov1d-19 boleh dicegah dengan kaedah mudah dan betul ini – Pakar

PANDEMIK c0v1d-19 membuatkan ramai yang baru sedar bahawa peny4kit berj4ngk1t boleh dicegah dengan mencuci tangan.

Sebenarnya kerap mencuci tangan dengan sempurna boleh menghindari daripada peny4kit berj4ngk1t yang tersebar melalui sentuhan (contohnya j4ngk1tan bakteria MRSA) dan rembesan pernafasan (contohnya c0v1d-19,inflvenza).

Mungkin ada yang tertanya-tanya, bagaimana tangan menjadi penyebab kepada penyebaran c0v1d-19. Apabila pes4kit c0v1d-19 batuk, rembesan pernafasan akan berterbangan ke udara (boleh disedut oleh individu berhampiran pes4kit), dan kemudiannya jatuh ke permukaan kira-kira sejauh satu hingga dua meter daripada pes4kit. Jika pes4kit menutup mulut dengan tangan semasa batuk, kuman akan mencemari tangan beliau.

Tangan juga boleh dicemari apabila seseorang memegang permukaan yang tercemar tadi. Tangan-tangan yang tercemar ini boleh memindahkan kuman ke dalam badan apabila memegang mata, hidung dan mulut. Ini kerana mata, hidung dan mulut adalah pintu masuk v1rus SARS-CoV-2, penyebab c0v1d-19. Justeru, tidak hairanlah kenapa kita dinasihatkan untuk sentiasa membasuh tangan dan mengelakkan daripada menyentuh muka.

Apakah perbezaan di antara membasah dan membasuh tangan?

Tidak dinafikan bahawa kita diajar membasuh tangan semenjak dari kecil lagi, terutamanya apabila hendak makan. Tetapi sedarkah bahawa kita hanya membasahkan tangan dengan air tetapi sebenarnya tidak betul-betul membasuh tangan. Daripada pemerhatian, ramai yang hanya membasuh telapak tangan, tetapi tidak membasuh bahagian hadapan tangan, hujung jari dan juga kuku. Kajian menunjukkan bahawa hujung jari, ibu jari dan celah-celah jari adalah kawasan yang kerap tertinggal ketika membasuh tangan.

Sedarkah kita bahawa kawasan-kawasan berwarna merah di atas, juga terdedah kepada kotoran? Kita banyak menggunakan hujung jari apabila menggunakan telefon, komputer dan di dalam tandas misalnya. Kita juga menggunakan hujung jari semasa menyediakan makanan, merasa makanan dan semasa makan. Jadi seharusnya kita memberikan lebih perhatian kepada kawasan-kawasan berwarna merah tersebut apabila membasuh tangan.

Bagaimana membasuh tangan dengan betul?

Mencuci tangan dengan teknik yang betul dapat mengurangkan j4ngk1tan yang mereb4k melalui kaedah sentuhan. Semasa mencuci tangan, kita harus memastikan bahawa seluruh bahagian tangan iaitu tapak tangan, belakang tangan, celah jari, ibu jari, hujung jari dan kuku diratakan dengan sabun dan digosok. Menurut saranan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), masa 40 hingga 60 saat diperlvk4n untuk memastikan semua bahagian tangan dicuci sempurna.

Perlvk4h menggunakan sabun anti-b4kter1a?

Seperti diterangkan sebelum ini, untuk mendapatkan tangan yang bersih, kita perlu menggunakan air dan sabun. Terdapat pelbagai jenis sabun dijual di pasaran. Malah, kebanyakan sabun yang dilabel ‘anti-b4kter1a’ dijual lebih mahal berbanding sabun biasa yang tiada label anti-b4kter1a. Sebenarnya, sabun biasa sudah memadai digunakan semasa membasuh tangan. Penggunaan sabun anti-b4kter1a digalakkan semasa berlakunya sesuatu w4b4k j4ngk1tan dan juga di h0sp1tal kerana risiko mendapat j4ngk1tan adalah lebih tinggi.

Sabun buku atau sabun cecair?

Jika anda ke kedai-kedai makan atau restoran, ada disediakan sabun di tempat membasuh tangan. Ini adalah usaha yang baik oleh pengusaha kedai makan. Selain sabun cecair, ada juga pengusaha yang menyediakan sabun buku yang diletakkan di dalam bekas. Penggunaan sabun buku untuk membasuh tangan adalah tidak digalakkan kerana kebiasaannya bekas sabun buku ditakungi air dan kelihatan agak kotor. Dikhuatiri sabun buku dicemari pelbagai jenis kuman yang boleh mengakibatkan j4ngk1tan. Tidak dinafikan bahawa penggunaan sabun buku dapat menjimatkan kos. Jika ada ingin menggunakan sabun buku dirumah misalnya, pastikan ia sentiasa kering dengan cara menggantungkan sabun di dalam kain jaring (net).

Apakah kesalahan yang sering dilakukan selepas mencuci tangan?

Apabila tangan telah dicuci bersih, kadangkala kita terlupa bahawa persekitaran kita masih kotor. Pili air dan tombol pintu di tandas awam merupakan antara tempat yang paling banyak kuman. Tanpa disedari pengguna-pengguna sebelum kita tidak mencuci tangan selepas membuang air. Beliau terus memusing tombol pintu dan keluar dari tandas. Jika anda menggunakan tangan yang telah bersih untuk membuka tombol pintu, boleh bayangkan apa yang akan terjadi?

Untuk mengekalkan kebersihan tangan, ikuti langkah ini:

1. Setelah selesai cuci tangan, ambil tisu dan tutup pili air menggunakan tisu

2. Guna tisu yang sama untuk memusing tombol pintu

3. Buang tisu selepas keluar dari tandas

4. Selepas keluar tandas, basuh tangan sekali lagi sebelum makan

5. Pastikan sentiasa bawa tisu bersama

6. Bawa juga ‘hand sanitizer ‘

Bilakah waktu yang paling penting untuk membasuh tangan?

Berikut adalah waktu-waktu penting untuk membasuh tangan. Ini kerana aktiviti-aktiviti berikut mendedahkan tangan dengan pelbagai jenis kuman yang tidak boleh dilihat dengan mata kasar.

Selepas membuang air kecil dan besar

Selepas menyentuh haiwan

Selepas terkena n4jis

Selepas b4tuk dan bersin

Selepas melakukan aktiviti berisiko seperti berkebun

Sebelum dan selepas makan

Selepas menyentuh pelitup muka

Jika tiada sumber air bersih. Bolehkah saya hanya menggunakan pembasmi kuman atau ‘hand sanitizer’?

Cucian tangan yang sempurna memerlvk4n air dan sabun. Terdapat juga pembasmi kuman yang dikenali sebagai ‘hand sanitizer’ untuk memudahkan proses pencucian tangan yang berkesan. Pembersih tangan yang mengandungi sekurang-kurangnya 70% alk0hol mampu membunuh 99.9% kum4n dalam masa 20 hingga 30 saat.

Anda digalakkan membawa ‘hand sanitizer’ di dalam beg tangan untuk memudahkan cucian tangan yang kerap. Namun harus diingat, air dan sabun mesti digunakan sekiranya kotoran pada tangan anda dapat dilihat (contohnya ada darah, pasir) dan selepas keluar dari tandas. Teknik mencuci tangan menggunakan pembasmi sedikit berbeza daripada teknik mencuci tangan menggunakan air dan sabun. Disarankan untuk mencuci hujung jari dan kuku terlebih dahulu sebelum mencuci bahagian lain tangan. Ini kerana sifat alk0ohol yang mudah tersejat.

Amalan mencuci tangan dengan sempurna bukan sahaja perlu dipraktikkan semasa pandemic c0v1d-19 ini, tetapi ia perlu dilakukan sepanjang masa walau di mana kita berada. Untuk mengelakkan peny4kit berj4ngk1t, cucian tangan perlu dilakukan dengan dengan teknik yang betul dan pada masa yang betul.

Oleh:

Prof Madya Dr Nurul Azmawati Mohamed

Pakar Mikrobiologi Klinikal

Fakulti Perubatan Sains dan Kesihatan

Universiti Sains Islam Malaysia

Sumber : Sinar

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! LMM

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @LubukMaklumatMalaysia

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.