Exam SPM Bru Nk Mula, Tiba2 Van Jnzah Msuk Sekolah. Habis Berderai Air Mata Pelajar Ini

” Menghampiri jam 10.00 pagi untuk peperiksaan Sejarah K2.. Van jnzah singgah ke sekolah.. Seorang ayah yg sudah tidak bernya.wa dibawa berjumpa anak buat kali terakhir..”

Itu perkongsian seorang guru Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Simpang Beluru, Kuala Kangsar, Perak yang meraih simpati orang ramai.

Suasana hiba menyelubungi apabila van jnzah yang membawa jasad bapa kepada seorang Calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) sekolah itu memasuki perkarangan sekolah, hari ini.

” Semoga Allah memberikan kekuatan kpd Muhammad Haikal Iskandar utk menjawab SPM. Kuatkan semangat…

” Mohon doakan Allah berikan kekuatan kepada Muhammad Haikal Iskandar utk menjawab SPM…Anak ini diuji dengan peme.rgian ayahnya hari ini…Allahu Akbar…

” Semoga Allah menempatkan roh Allahyrham dalam kalangan orang2 yg beriman dan beramal soleh… aamiin ya rabbal’alamin” tulis Badariah Mohd Mohaidin.

Vdeo detik itu sempat dirakam guru bimbingan dan kaunseling sekolah tersebut yang memaparkan pelajar berkenaan diberi kesempatan menatap wajah bapanya yang sudah tidak berny.awa buat kali terakhir sebelum tular di media sosial.

Menurut Badariah, jnzah bapa kepada Muhammad Haikal Iskandar Zamry, 18, itu dibawa ke sekolah atas cadangan ibu pelajar terbabit memandangkan peperiksaan kertas mata pelajaran Sejarah yang dihadapi tidak memungkinkan Muhammad Haikal Iskandar menatap jnzah bapanya itu.

Katanya, bapa pelajar itu pada mulanya k.oma ketika diraw.at di Hspital Taiping sejak kelmarin akib.at komp.Iikasi b.uah pingg.ang, hati selain jngkit.an k.uman dalam drah namun pelajar terbabit tidak berpeluang menziarahi arw.ah disebabkan prosedur operasi standard (SOP) mengekang w.abak COVlD-19.

” Arw.ah meningg.aI dnia semalam namun baru hari ini jnzah dibenarkan keluar dari hospital untuk dikebu.mikan. Bagaimanapun Haikal (Muhammad Haikal Iskandar) tetap ingin menduduki kertas hari ini walaupun sedia tahu ayahnya sudah tiada.

” Ketibaan van jnzah ke sekolah sememangnya untuk beri peluang kepada Haikal menatap wajah arw.ah buat kali terakhir memandangkan peperiksaan yang didudukinya sehingga petang.

Terlewat 20 minit

” Jika Haikal balik rumah untuk menghadiri pengebu.mian ayahnya memang tidak sempat, bahkan Haikal terlewat 20 minit berbanding calon lain yang sudah masuk menduduki kertas Sejarah 2 ketika menghabiskan masa menatap arw.ah bapanya itu,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Katanya, sebelum ketibaan van jnzah itu, Haikal ditenangkan guru-gurunya yang melihat dia menangis tanpa henti pada waktu rehat selain menyediakan bilik khas bagi dia bertenang dan melepaskan emosinya yang tidak begitu stabil.

Beliau berkata, Haikal yang mengikuti aliran Sains Kemanusiaan adalah anak sulung dari tiga beradik dengan latar belakang keluarganya adalah dari keluarga kurang berkemampuan.

Pelajar SPM Ceritakn Apa Yg Berlaku Kepadanya Masa Jawab Exam

” Saya masuk 20 minit lewat ke dalam dewan peperiksaan selepas ‘bertemu’ ar.wah ayah, fikiran saya agak terganggu tetapi saya cuba memberi tumpuan untuk menjawab kertas Sejarah,” kata Muhammad Haikal Iskandar Zambry, 18.

Calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dari Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Simpang Beluru berkata, sejak ayahnya dimasukkan ke hspital minggu lalu akibat kegaga.lan fungsi buah pin.ggang, mereka sekeluarga tidak berpeluang mela.wat kerana mematuhi prosedur operasi standard (SOP) mengekang COVlD-19.

” Hati saya resah… Sudahlah langsung tidak dapat menjenguk ayah sejak seminggu lalu, jadual peperiksaan juga tidak mengizinkan saya untuk menghadiri pengebumian ar.wah ayah.

” Namun, permintaan emak supaya membawa jnzah ayah ‘singgah’ di sekolah sedikit melegakan hati, walaupun sedih ayah sudah tiada sekurang-kurangnya dapat melihatnya buat kali terakhir,” katanya ketika dihubungi NSTP, di sini.

Semalam, tular di media sosial yang memaparkan Muhammad Haikal diberi kesempatan menatap wajah ayahnya yang sudah tidak bernyawa buat kali terakhir sebelum menduduki peperiksaan SPM.

” Menghampiri jam 10.00 pagi untuk peperiksaan Sejarah K2.. Van jnzah singgah ke sekolah.. Seorang ayah yg sudah tidak bernya.wa dibawa berjumpa anak buat kali terakhir..”

” Semoga Allah memberikan kekuatan kpd Muhammad Haikal Iskandar utk menjawab SPM. Kuatkan semangat…

” Mohon doakan Allah berikan kekuatan kepada Muhammad Haikal Iskandar utk menjawab SPM…Anak ini diuji dengan peme.rgian ayahnya hari ini…Allahu Akbar…

” Semoga Allah menempatkan roh Allahyrham dalam kalangan orang2 yg beriman dan beramal soleh… aamiin ya rabbal’alamin” tulis seorang guru bernama Badariah Mohd Mohaidin.

Video detik itu sempat dirakam guru bimbingan dan kaunseling tersebut.

Muhammad Haikal Iskandar berkata, kali terakhir dia berjumpa ar.wah ayahnya Khamis minggu lalu sebelum dia ke kelas tambahan.

Menurutnya, ar.wah bapanya sudah lama menghid.ap kega.galan fungsi buah pi.nggang, namun baru-baru ini pnya.kitnya semakin ter.uk hingga menga.kibatkan keros.akan hati selain jngki.tan kuma.n dalam drah yang menjadi penyebab kema.tiannya.

” Ketika pulang dari kelas tambahan, saya diberitahu ayah dimasukkan ke Hospital Kuala Kangsar sebelum dipindahkan ke Hospital Taiping, Jumaat lalu.

” Sebelum dimasukkan ke wad, ayah berpesan supaya menjaga emak dan adik-adik.

” Bermakna sejak seminggu lalu jugalah saya tidak berpeluang bertemu, menatap, apatah lagi bercakap dengan ayah, sehingga dimaklumkan ayah sudah tiada petang kelmarin (Selasa),” katanya.

Anak sulung dari tiga beradik itu berkata, dia berterima kasih kepada yang cuba menenangkan dan mengizinkannya menatap wajah ayahnya buat kali terakhir dalam pada rakan-rakannya yang lain sudah masuk ke dewan peperiksaan. ‘

Menurutnya, sebelum dimasukkan ke hospital ar.wah ayahnya berkelakuan pelik apabila amat berselera makan masakan kampung.

Muhammad Haikal Iskandar berkata, dia akan menunaikan hasrat ar.wah ayahnya supaya ‘menggantikannya’ untuk menjaga keluarga memandangkan dia anak lelaki sulung dalam keluarga.

” Apa pun terjadi, saya akan lakukan yang terbaik dalam SPM kali ini,” katanya.

Reaksi warganet

Sementara itu menerusi ruangan komen, rata-rata warganet berasa sebak mengenangkan nasib menimpa pelajar itu yang kehilangan insan tersayang dan dalam masa sama perlu menempuh peperiksaan.

Malah warganet mendoakan Haikal agar berjaya dalam peperiksaan dan menjadi anak yang soleh yang selalu mendoakan arwh bapanya.

” Bukan mudah nak hadapi dugaan ini..semoga dia berjaya dlm peperiksaan dan semoga arw.ah ayahnya ditempatkan di kalangan org beriman…Selalu mendoakan arw.ah kerana doa anak yg soleh adalah amalan yg akan mengiringi arw.ah di sana…” tulis Firdaus

” Bukan calang-calang dugaan yang diterima oleh adik ni… orang yang hebat, dugaan dia juga hebat… al-Fatihah buat arw.ah ayah adik ni. Saya doakan adik ini terus tabah…” tulis Akmal.

Sumber:hmetr0

 

 

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! LMM

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @LubukMaklumatMalaysia

Sumber  :  http://trendingsangat.pw/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.