Berasal Dari Kuching, Pengarah Aquaman Ini Dapat Inspirasi Berdasarkan Daripada Asal-Usulnya. Mengagumkan!

Ketika kali pertama James Wan dilamar untuk mengarahkan salah sebuah filem DC, pengarah terkemuka yang merupakan anak kelahiran Kuching, Sarawak ini telah diberikan pilihan untuk memilih dua watak utama iaitu The Flash atau Aquaman.

Apabila tiba masanya untuk James Wan melakukan percubaan pertama arahan dalam filem berunsurkan 4diwira, beliau terus membuat keputusan untuk tidak memilih watak The Flash kerana merasakan watak itu ‘pernah dilakukan sebelum ini’.

Bagaimanapun, pilihan beliau untuk mengarahkan filem Aquaman turut meninggalkan rasa r4gu-r4gu dalam diri memandangkan Aquaman mempunyai reputasi sebagai adiwira yang ‘diperlekehkan’ semua orang memandangkan satu-satunya kuasa yang dimiliki oleh watak ini adalah keupayaan untuk berkomunikasi dengan ikan.

Akan tetapi, rasa r4gu-r4gu iniah yang menjadi pendorong kepada James Wan untuk membuat keputusan muktamad!

“Lagi saya fikirkan… Saya suka menjadi und3rdog. Saya terkenal daripada genre ser4m, saya sentiasa menjadi und3rdog. Jadi saya sudah biasa dengan mentaliti seperti itu,” kata James Wan.

Menurut pengarah yang terkenal dengan filem The Conjur1ng ini lagi, status und3rdog watak Aquaman yang tidak terkenal seperti Iron Man dan Sp1derman inilah yang membuatkan pengarah itu rasa terhubung. Malah, pengarah yang dilahirkan di Malaysia tetapi dibesarkan di Australia ini turut memahami perasaan hidup dalam dua budaya yang berbeza.

Tambahan pula, watak Aquaman atau 4rthur Curry yang mempunyai konflik keyakinan pada diri seolah-olah berkaitan dengan diri James Wan yang turut membesar dalam dua dunia berbeza tetapi ‘tidak pernah merasa seperti dia layak berada dalam kedua-dua dunia’.

“Karakter Aquaman itu sendiri – adalah definisi sebenar tentang pelbagai kaum. Dia separuh Atlantean, separuh boleh berada di darat. Aquaman adalah satu karakter yang merasakan dia langsung tidak sesuai berada di kedua-dua dunia dan itu adalah sesuai yang memberi kesan kepada saya,” kata James Wan kepada Channel NewsAsia.

James Wan yang turut terlibat dalam pengembangan jalan cerita filem ini menjelaskan bahawa akhirnya Aquaman mula menerima ketentuan t4kdir dan identitinya sama seperti beliau yang mula berasa lebih yakin dengan diri apabila meningkat dewasa.

“Memiliki asuhan Australia yang kuat, saya juga berjaya mengekalkan warisan budaya Cina/Malaysia.”

Penghasilan filem Aquaman turut memberikan James Wan satu peluang untuk memasukkan aspek yang signifikan dalam warisan Cinanya iaitu permintaan 4rthur untuk mendapatkan semula tongkat s4kti legenda!

Para peminat turut menyamakan adegan di mana Arthur mendapatkan semula tongkat sakti 1ost Tr1dent of 4tlan itu dengan adegan di dalam filem Journey to the West. Dalam babak filem berkenaan, Raja Monyet telah menyelin4p masuk kepada istana bawah air milik Raja Naga untuk mencur1 emas.

Dalam satu temubual bersama China.org, James Wan memaklumkan bahawa dia sangat terinspirasi dengan kisah dongeng abad ke-16 itu dan mend4kwa bahawa ia merupakan salah satu novel kegemarannya.

“Saya mempunyai keturunan Cina, jadi saya banyak mendengar kisah Cina semasa membesar. Saya sentiasa menyukai Journey to the West dan The Monkey K1ng Sun Wuk ong dan sangat terpengaruh dengan elemen Cina ini sewaktu saya melakukan perfileman.”

Sebagai salah seorang daripada sekumpulan kecil pembuat filem Asia yang mempunyai populariti dan kejayaan hebat di Hollywood, James Wan menyatakan rasa bangganya dengan warisan Cina-Malaysia dan juga ‘gaya pendatang’ yang telah membuatkan kerjaya beliau kini berada di kemuncak.

“Seperti imigran lain, apabila anda memiliki peluang untuk berada di negara lain, anda akan berusaha bersungguh-sungguh. Itulah yang terjadi kepada saya,” kata beliau kepada Nextsh4rk.

“Saya benc1 stereot4ip dan itulah yang saya selalu cuba lakukan. Kini, apabila saya berpeluang untuk melakukan filem adiwira, sekali lagi saya melakukan sesuatu yang berbeza”.

Filem Aquaman kini sedang ditayangkan di panggung wayang seluruh negara. Jangan lepaskan peluang untuk saksikan filem hebat ini.

Kredit: Warner Bros. Pictures

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! LM

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @LubukMaklumat

Sumber: SAYS via Erabaru