Debar jantung tengok apabila angin dan ribut mengganggu pendaratan kapal terbang

Tontonilah video penuh di bawah. Lihatlah betapa bahaya pesawat ketika bertemu dengan hujan, angin kuat dan ribut petir.

Ribut petir adalah peristiwa cuaca ekstrem yang berlaku apabila udara sangat tidak stabil. Hujan biasanya menjejas penglihatan lapangan terbang dan ketinggian awan.

Walau bagaimanapun, di samping keterlihatan rendah dan ketinggian awan yang rendah, ribut petir disertai dengan fenomena cuaca yang teruk seperti kilat, angin kencang, gumpalan angin, dan lebam kuat. Keselamatan penerbangan diancam dalam keadaan sebegini.

Kilat akan merosakkan badan pesawat, yang menjejaskan komunikasi radio dalam penerbangan dan operasi peralatan elektronik, dan juga menjejaskan kedudukan dan pelayaran pesawat. Angin kencang dan hujan yang ketara boleh menyebabkan penglihatan yang mendadak semasa pendaratan.

Ini akan menyebabkan pendaratan pesawat menjadi tidak stabil, dan mungkin juga menyebabkan terlepasan dari landasan, aliran uara yang tidak stabil yang dijana oleh ribut petir akan menyebabkan kenaikan mendadak atau penurunan mendadak dalam kelajuan semasa pendaratan. Ia akan mempengaruhi gerakan penerbangan.

Selain daripada ribut petir di lapangan terbang yang mempengaruhi operasi penerbangan, cuaca laluan penerbangan juga akan menjejaskan perjalanan. Apabila cuaca laluan agak teruk, maka juruterbang akan menukar laluan untuk merendahkan risiko.

Apabila semua laluan yang berkemungkinan tidak dapat digunakan, maka syarikat penerbangan akan menangguhkan penerbangan dan menunggu cuaca menjadi cerah semula.

Apa-apa pun, info di atas adalah sekadar kongsi maklumat. Sekarang mari kita tonton video di bawah

VIDEO :

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @LubukMaklumat

Sumber: KB