Melukai Hati Isteri Boleh Membuat Rezeki Berkurangan, Benarkah ??

Suami yang merupakan imam mempunyai kedudukan penting keluarga. Mereka bertugas menjadi pemimpin dan memastikan keperluan keluarga mencukupi. Dengan kedudukan yang kritikal ini, tidak jarang suami yang tidak menghargai kedudukan isteri.

Terlebih jika isteri tidak bekerja dan hanya menjadi ibu rumah tangga saja. Maka dengan dominasi kewangan ini, suami kerap kali melakukan tindakan sewenang-wenangnya yang boleh melukai hati isteri. 

Padahal menyakiti isteri merupakan tindakan yang dapat menutup rezeki. Membahagiakannya menjadi salah satu jalan pembuka pintu rezeki yang paling lebar untuk keluarga. Lantas bagaimana bisa melukai hati isteri boleh buat rezeki seret? 

1. Mood Isteri yang Buruk Akan Menular

Jika tidak boleh mendedahkan kepada suami tentang sakit hati yang dirasakannya, biasanya isteri akan memendam perasaan kecewa tersebut. Dalam kadar yang besar, perasaan sakit hati dan kecewa ini akan memburukkan lagi mood mereka. Perasaan negatif ini lama-lama akan semakin membesar dan berpengaruh kepada seluruh keluarga. Perasaan yang buruk akan menunda rezeki baik yang akan datang. 

Untuk itu segeralah untuk memperbaiki keadaan mood isteri. Sudah banyak terjadi suami yang bertengkar dengan isteri selalu terhalang-halang saat mencari rezeki. Boleh saja ban kenderaan pecah, bahkan hingga kemalangan yang sering dialami setelah dua orang ini saling bertengkar. 

2. Isteri Menjadi tidak Bersyukur 

Suami yang menyakiti isteri baik dalam bentuk ucapan atau tindakan sebaiknya berhati-hati. Ini kerana doa mereka terhadap para suami dalam keadaan terluka ini akan segera dihijabah. Mereka juga menjadi tidak bersyukur atas apa yang sudah anda berikan kepadanya. 

Bahkan kadang-kadang suami justru didoakan tidak diberi rezeki agar menjadi lebih baik kepadanya. Kerana biasanya, lelaki akan berubah apabila mempunyai wang lebih. Sehingga tidak jarang dalam hati isteri mendoakan agar suami justeru tidak diberi rezeki agar kembali menjadi peribadi yang baik kepadanya. 

3. Suami tidak dilayani dengan baik 

Hal ini tentu sering dilakukan oleh isteri yang hatinya dilukai. Mahu tidak mahu tindakan mereka mencerminkan hati yang sakit yang mereka rasakan. Hati isteri yang terluka biasanya tidak ikhlas ketika melayani suaminya. 

Hal ini tentu membuat suami juga menjadi tidak tenang dalam mencari nafkah. Ketika sudah lelah dengan banyak pekerjaan, mereka pun harus menghadapi isteri yang muram di rumah. Akhirnya kerana sama-sama berfikiran negatif, maka akan menutup kebaikan yang akan datang termasuk urusan rezeki. Suami pun menjadi tidak semangat ketika harus bekerja dengan keadaan seperti ini. 

4. Suami Tidak Disokong 

Tidak boleh dinafikan perasaan sakit hati apabila disakiti suami akan memberi kesan terhadap tindakan isteri. Salah satunya isteri tidak lagi menjadi penyokong yang hebat bagi suaminya. Suami dibiarkan berjuang sendirian kerana isteri berpaling tidak mempedulikannya lagi. Dengan begini, suami tidak punya semangat untuk selalu bangkit lagi setiap menghadapi kesulitan. 

5. Berpengaruh dalam Mendidik Anak 

Isteri yang tidak bahagia tidak boleh dipercayai dalam mendidik anak yang bahagia dan berguna. Kekecewaan terhadap suami akan memberi kesan pada perilaku mereka terhadap anak. Padahal rezeki boleh datang dari mana saja, termasuk dari kanak-kanak. Rezeki juga bukan hanya berupa wang, tapi juga berupa anak-anak soleh yang menemui ibu bapanya dengan wajah bahagia setiap hari.

Nah, itulah alasannya kenapa isteri yang tidak bahagia boleh bikin rezeki seret. Mungkin saja diantara anda ada yang pernah mengalami hal ini. Untuk itu bersegeralah saling introspeksi diri dan minta maaf. Bukankah dia adalah satu-satunya orang yang akan menemani anda sehingga tua? Kerana anak-anak anda akan lebih memilih hidup bersama dengan suami atau isterinya ketika mereka sudah berkeluarga, dan hanya ada isteri yang setia menemani hingga masa tua. 

Sumber: Wajib Baca