Puasa Dah Nak Habis Ni, Dah KURUS Ke Belum?

Kebiasaanya, di samping fokus untuk melakukan ibadah pada bulan Ramadan, ramai yang mengambil peluang untuk menurunkan berat badan. Nampak mudah, tapi ramai yang terkandas dalam misi ini.

Namun, jangan risau masih ada beberapa lagi tip diet yang mungkin nampak pelik tapi boleh membantu anda untuk mendapatkan berat badan ideal tanpa memudaratkan kesihatan.

MAKAN GUNA PINGGAN WARNA BIRU

Warna seperti merah, kuning dan oren akan merangsang selera makan anda. Manakala, warna biru akan bertindak sebaliknya.

MINUM AIR SUAM

Selepas seharian berpuasa pastinya air sejuk menjadi buruan. Segelas air sejuk mungkin mampu memberi kesegaran, tetapi air suam mampu mengurangkan selera makan dan seterusnya membuat anda tampil lebih kurus.

LILIN HARUMAN VANILLA

Ternyata lilin pun mampu membantu anda dalam proses diet. Nyalakan lilin haruman vanilla di dalam rumah anda kerana cara ini dapat menenangkan otak dan boleh mengurangkan keinginan anda untuk mengunyah.

KERAP BER ’SELFIE’

Betul, setiap klik untuk gambar selfie yang di ambil tidak mampu untuk membakar kalori. Tetapi secara tak sedar, gambar yang ditangkap selalunya dapat menyedarkan kita jika kita sudah terlebih berat badan. So, masa raya nanti jangan makan je banyak ngat tapi selfie banyak-banyak juga ya?

GUNA PINGGAN SAIZ KECIL

Menurut Dr Michael Murray, pakar nutrisi dan penulis buku The Magic of Food, kita akan makan lebih banyak jika kita menggunakan saiz pinggan atau bekas yang lebih besar. Jadi, semakin kecil pinggan anda, semakin cepat anda kurus!

Mudah-mudahan, tercapai matlamat anda untuk kurus dan nampak cantik. Kalau tak sempat praktikkan masa berpuasa, lepas raya pun boleh sambung!

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! LM

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @LubukMaklumat

Sumber: Nona