[VIDEO] Negara Jepun cipta Masjid bergerak untuk kemudahan umat islam di sana.

Masjid bergerak ini telah dibangunkan sejak empat tahun lalu. Ini pada asasnya merupakan pengubahsuaian trak tugas berat 25 tan sedia ada, dengan peluasan bagasi …

Syarikat Tokyo memperkenalkan sebuah masjid bergerak untuk mengalu-alukan umat Islam di Jepun

Trak putih dan biru besar berhenti di luar stadium di tengah Jepun dan perlahan-lahan berkembang menjadi senuah masjid.

Selamat datang ke Masjid Mobile

Ketika Jepun bersedia untuk menerima pelawat dari seluruh dunia untuk Sukan Olimpik Musim Panas 2020, syarikat sukan dan kebudayaan Tokyo telah mewujudkan sebuah masjid bergerak yang diharapkan dapat membuat pengunjung merasakan seperti berada di rumah.

Seorang kakitangan mengendalikan Masjid Mobile semasa majlis perasmian di Toyota, barat Jepun.

Yasuharu Inoue, Ketua Pegawai Eksekutif Projek Yasu, berkata kemungkinan bahawa tidak mungkin cukup masjid untuk pelawat Islam pada tahun 2020 membimbangkan negara-negara yang menganggap diri mereka sebahagian daripada masyarakat antarabangsa. Masjid ini boleh dibawa ke pelbagai tempat Olimpik jika perlu.

“Sebagai negara yang terbuka dan mesra, kami ingin berkongsi idea ‘omotenashi’ (keramahan Jepun) dengan umat Islam,” katanya dalam temu bual baru-baru ini.

Masjid Mobile pertama dirasmikan awal minggu ini di luar Stadium Toyota, tempat sukan bola sepak J-League di Toyota City, yang juga ibu pejabat syarikat kereta dengan nama yang sama.

Bahagian belakang Trak 22-ton diubahsuai membalik ke atas untuk membentuk pintu masuk dan kemudian bahagiannya meluncur, menggandakan lebar trak. Bilik 48 meter persegi boleh menampung 50 orang.

Para tetamu Islam berdoa di dalam masjid, yang termasuk kawasan keran dan cuci luaran untuk pembersihan pra-ibadat.

Pelajar Indonesia yang menjadi mangsa tsunami Lautan Hindi pada tahun 2004 turut mengambil bahagian dalam upacara sulungnya.

“Masjid Mobile sangat penting bagi umat Islam seperti orang Jepun atau pelancong, pelancong Muslim yang melawat Jepun,” kata Nur Azizah, 14. “Saya mahu menunjukkan kepada kawan-kawan saya.”

Dianggarkan 100,000 hingga 200,000 orang Islam tinggal di Jepun.

Tatsuya Sakaguchi, tetamu Jepun, berharap agar Masjid Mobile akan membantu membuka minda orang di seluruh dunia.

“Melihat di luar di masjid, mereka kelihatan sangat gembira,” kata Sakaguchi, timbalan pengarah syarikat runcit Osaka.

Inoue berkata inspirasi untuk projek itu datang kepadanya dalam perjalanan ke Qatar empat tahun lalu.

Pada mulanya, penganjur projek merancang untuk menyasarkan acara sukan antarabangsa di Jepun dan di luar negara. Inoue berkata beliau berharap projek itu akan lebih daripada sekadar mengisi jurang dalam infrastruktur agama.

“Pada masa akan datang, saya akan sangat gembira jika orang dari Indonesia, Malaysia, Afrika, Timur Tengah dan, misalnya, pelarian yang datang dari Syria boleh menggunakan masjid sebagai alat untuk mempromosikan keamanan dunia,” katanya.

VIDEO :

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! LM

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @LubukMaklumat

Sumber: jamtanganmerah