[VIDEO] Tip Kumpul Kekayaaan Dari Dato Alif Shukri

Siapa yang tidak kenal usahawan kosmetik terkenal, Datuk Alif Shukri atau nama sebenar Aliff Syukri Kamarzaman 31, yang merupakan Pengasas produk D’Herbs. Baru-baru ini, Alif Shukri telah dikurniakn seorang bayi lelaki iaitu Yusuf Al-Qadrawi.

Pada ketika anak muda seusianya baru mencari-cari hala tuju hidup, mengenal dunia keseronokan dan bertungkus-lumus membina kekukuhan kewangan, Dato’ Aliff Syukri Kamarzaman sudah berada jauh di hadapan. Inilah tips untuk mudah jadi kaya dari Dato Aliff Syukri.

1-Beli property seperti rumah ataupun tanah berbanding dengan membeli kereta kerana harga property akan sentiasa naik. Manakala harga kenderaan akan susut nilai setiap tahun. Sebaliknya, belilah kenderaan yang harga mampu milik dan tidak terlalu mahal.Jangan sesekali memebeli lebih daripada kemampuan seseorang.

2-Elakkan dari berhutang kerana hutang menyebabkan duit kita semakin sedikit kerana bila berhutang, bank akan kenakan interest kepada kita. Tetapi jangan sesekali membuat pinjaman wang hram.

3-Jika menyimpan simpanan di bank, pilihlah simpanan yang menjamin keuntungan.

4-Kawal Perbelanjaan-Jangan terlalu kerap membeli barangan mewah(branded). Sebaliknya belilah emas, tanah atau rumah kerana harganya akan semakin tinggi.

jika anda merancang membeli properties seperti ruamah untuk disewakan, belilah rumah mampu milik (apartment) dibandingkan dengan membeli rumah tri-D kerana ramai penyewa akan memilih rumah yang mampu milik untuk disewa.

Contoh: Datuk Alif Shukri membeli 2 unit apartment dengan membayar sewa kepada bank Rm1300 sebulan, manaka, apartment berkenaan disewa dengan kadar harga Rm 2300 sebulan, Maka untungnya kira-kira Rm 1300 sebulan.

Gambar datuk Alif semasa di bangku sekolah.

Menurut kisah datuk Alif lagi, beliau bukannya berasal dari keluarga yang senang sewaktu ketika dahulu kerana kedua ibu bapanya telah bercerai semasa beliau masih kecil. Semasa di tingkatan 1 beliau mencual jeruk dan kacang di sekolah dari kelas ke kelas. 

Selepas tamat tingkatan 5, beliau memulakan perniagaan menjual tudung, kerongsang dan jeruk. Beliau juga pernah berniaga laksa di pasar tani.

Nasihat beliau ialah hendak berjaya bukanlah sesuatu yang mudah. Kita perlu berusaha keras, pilih perniagaan yang kita minat. Dan yang paling penting, tiimbalah ilmu perniagaan dahulu sebelum memulakan perniagaan.

Sumber: u-tube AlviroRR

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! LM

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @LubukMaklumat

Sumber: islamikinfo